Baltasar Bibiloni

Binissalem és el poble on va néixer i viu Baltasar Bibiloni, tota una referència en el món del cant coral, tant pel seu vessant pedagògic com compositiva.


Aquest poble, situat a l’interior de Mallorca, a l’àmbit geogràfic de l’anomenada comarca del Raiguer, és conegut pels seus vins de denominació d’origen, els seus artesans de la pedra i el seu conjunt històric excepcional. Però també ha començat a situar-se en el mapa musical gràcies a ser el lloc on hi ha fet gran part de la seva vida el nostre il·lustre mestre, en part molt responsable, entre d’altres, de la tradició coral que el municipi ha anat conservant durant ja fa molts d’anys.

Quan pensam i sentim la música coral, el nostre pensament es topa tot d’una amb la personalitat de Baltasar Bibiloni. Ell ens ha mostrat com podem practicar, gaudir i escoltar la música coral i, podem també dir, la música en general. Poques eren les corals a Mallorca o a les Balears quan ell, amb prou disciplina i sensibilitat, va començar a dirigir l’anomenada, en aquell temps, Massa Coral de Binissalem. Ja cap als anys setanta, i fent constància del seu vessant pedagògic, va posar en marxa a Binissalem una coral infantil que es presentà a un Concurs de Nadales en l’àmbit insular, obtenint el primer premi. Bé sempre ho hem recordat alguns dels qui encara, i gràcies a aquells moments, hem continuat formant part de les agrupacions corals que majoritàriament, i a partir d’aleshores, han existit a la localitat.

Allò que realment té importància per a aquells que seguim formant part del teixit coral que Baltasar va iniciar i fomentar és que el “mestre” ha estat i segueix sent un referent dins tots els àmbits de la música coral; mitjançant la seva vocació docent inculcà als mestres l’hàbit de cantar bé; a través de les composicions per a tot tipus de conjunts corals ha arribat a tota la societat coral del país; i fent valer el seu tarannà de líder ha aconseguit que els grups que han passat per les seves mans aconsegueixin cantar amb gust i cantar bé, allò que sempre ha defensat.

El fet que un grup de cantaires poséssim en marxa aquest certamen coral amb vocació de continuïtat, de superació i consolidació, ple d’ambició en el llarg termini, amb l’aspiració final de ser referència cultural en el món coral mallorquí, té molt a veure amb la inspiració, la influència i l’amor que Baltasar inculcà en cada un de nosaltres pel cant coral.